Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

Το τοπικό ποδόσφαιρο έχει καταστρέψει τον αθλητισμό στη χώρα μας.

Επίσκυρος λεγόταν στην αρχαιότητα το παιχνίδι που έπαιζαν οι προγονοί μας με μια μπάλα φτιαγμένη από δέρματα και έμοιαζε αρκετά με το σημερινό ποδόσφαιρο. Η FIFA αναγνωρίζει τον επίσκυρο ως μια από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου. Πηγή
Το ότι είναι πιθανόν να δημιουργήθηκε εδώ το ποδόσφαιρο δεν του δίνει μεγαλύτερη αξία, νομίζω, από τον κλασσικό αθλητισμό. Απλά ένα παιχνίδι ήταν, τότε.

Τι έχει γίνει στη χώρα μας σήμερα.
Κάθε δήμος, κάθε χωριό, ξοδεύει δικά του ή κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια για να φτιάξει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
Με τα ίδια χρήματα όμως θα μπορούσε να είχε προσφέρει σε αγόρια και κορίτσια την δυνατότητα να ασχοληθούν με τον κλασσικό αθλητισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελληνικός στίβος πάσχει.
Οι αθλητές, που ξεχωρίζουν, μπορούν και αθλούνται ικανοποιητικά μόνο όταν έχουν την οικονομική άνεση ή τη δύναμη να αθλούνται μέσα σε άθλιες υποδομές.

Από την εποχή του Βυζαντίου που απαγορεύτηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες και κάθε μορφής στίβου, κρατώντας μόνο τις ρωμαϊκές ιπποδρομίες, μέχρι το ποδόσφαιρο του σήμερα, τα αθλήματα των προγόνων μας συνεχίζουν να υποβαθμίζονται.

Αυτή τη στιγμή στερούμε από τα παιδιά μας τον αθλητισμό. Τα χιλιάδες τοπικά γήπεδα που είναι μόνο για ποδόσφαιρο, όπως και του χωριού μας, στερούν τον αθλητισμό από το 50% του πληθυσμού που είναι οι γυναίκες και από το υπόλοιπο 50%, το 50% αυτού, που είναι οι άνδρες που δεν θέλουν να παίζουν με την μπάλα.

Η δικιά μου σκέψη είναι ότι ή έχεις την δυνατότητα να φτιάξεις ένα γήπεδο που να έχει στίβο και ποδόσφαιρο ή φτιάχνεις στίβο και 5Χ5 για ποδόσφαιρο ή μόνο για στίβο ή μόνο για 2-3 αθλήματα όταν έχεις περιορισμένο χώρο και δεν φτιάχνεις για ποδόσφαιρο.

 Φανταστείτε μια χώρα που ταλέντα στίβου θα εμφανίζονταν από παντού, από όλα τα χωριά της χώρας.
Οι τοπικοί αγώνες θα διεξάγονταν με την υποστήριξη όλων των θεατών, χωρίς βρισιές, χωρίς καβγάδες και τσακωμούς, που όλα αυτά αρκετά συχνά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο.

Αγαπώ το ποδόσφαιρο, μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο, είχα και δελτίο σε ομάδα στο παρελθόν  αλλά δεν αφήνω την συνήθεια να επηρεάζει την λογική μου.

Ως πολίτης αυτής της πολιτείας, απλά γράφω τη γνώμη μου, δεν έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτό που είναι, η γνώμη ενός πολίτη, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

 Άρα λοιπόν απλά, ασήμαντα αλλά και σημαντικά η δικιά μου άποψη είναι: ότι το χωριό μας αναλογικά των χρημάτων που έχουν δοθεί σε αθλητικές εγκαταστάσεις, δεν προσφέρει την δυνατότητα για άθληση στους κατοίκους του.
Το γήπεδο μας είναι απλά ένας χώρος που συναντιούνται δύο ομάδες ποδοσφαίρου μια φορά την εβδομάδα και ένας χώρος που λειτουργεί σαν πάρκο για την βόλτα και το παιχνίδι των παιδιών.
Το τελευταίο δεν είναι κακό, θα μπορούσε να γίνει όμως και σε ένα γήπεδο που θα ήταν αθλητικό και όχι ποδοσφαιρικό.

Ο Ηρακλής(Όχι ο γνωστός), που ήταν ένας από τους Ιδαίους Δακτύλους που ταυτίζονται με τους Κουρήτες ήταν αυτός που δημιούργησε τους Ολυμπιακούς αγώνες αλλά και ο Εργοτέλης και οι υπόλοιποι κρητικοί ολυμπιονίκες της αρχαιότητας δεν θα ήταν σήμερα και τόσο υπερήφανοι για τους κρητικούς απογόνους τους  και την σχέση τους με τον αθλητισμό.

Νιώθω υπερήφανος για αυτό το στολίδι που έχουμε (Το γήπεδο) αλλά νομίζω ότι χρειάζεται παρέμβαση από τους τοπικούς άρχοντες για μεγαλύτερη αθλητική αξιοποίηση του πανέμορφου αυτού χώρου ώστε να γίνει περισσότερο στάδιο και λιγότερο ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι τοπικό αλλά εθνικό.

                                                       Ευχαριστώ Ηλίας Τρουλλινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται καθώς και οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον οποιουδήποτε.
Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish, καλύτερα ανορθόγραφα νεοελληνικά παρά τα greeklish